Q&A with Sumeya from Reclaim Active

Introduktion: 

Sumeya læser Innovation og Entreprenørskab på UCN i Aalborg. I februar 2022 grundlagde hun sin virksomhed, Reclaim Active, som hun indtil videre er alene om at ligge timer og kræfter i.

Hvad er din forretningsidé?

I min virksomhed producerer jeg løstsiddende træningstøj af genanvendte materialer til kvinder. Når det kommer til kvinders træningstøj, har croptops, shorts og hudtætte leggins altid været normen. Det er stort set kun dette, man ser hos de største fitness-brands i dag. Dog er der millioner af kvinder, hvis tøjvalg og livsstil ikke er repræsenteret i disse slags styles. Derfor har jeg skabt Reclaim Active.

Hvordan kom du på din forretningsidé/Hvordan opstod idéen om at blive iværksætter?

Idéen kom på baggrund af et problem, jeg selv oplevede, når jeg ledte efter træningstøj. Der var ikke valgmuligheder, som jeg følte mig komfortabel i. Derfor satte jeg mig til at undersøge, om andre kvinder havde samme udfordringer. Mere end 80 % kunne nikke genkendende til problemstillingen, hvilket gav mig incitament til at forsætte med idéen.
Jeg har siden gymnasietiden haft en iværksætterdrøm. Jeg har bare gået og ventet lidt på, hvad det mon skulle være.’’
Jeg har en baggrund som markedsføringsøkonom, så 2021 startede jeg som selvstændig marketingkonsulent. Dog fandt jeg hurtigt ud af, at det ikke drev mig for, min drøm har altid været at skabe noget med en større mening bag. Derfor faldt det mig helt naturligt at arbejde på at løse denne problemstilling, da jeg tror på, at jeg kan skabe en forandring.

Hvad er det bedste/mest spændende ved at være iværksætter?

Det er helt klart at skabe noget. Det er ret vildt at gå fra bare at have en idé i sit hoved til at det rent faktisk eksisterer. Det mest spændende er, at der ikke er to dage der er ens, og at man har alle mulige forskellige roller, man udfylder. Sommetider er det en udfordring, men det er lærerigt.

Hvad har været din største succes eller udfordring indtil videre?

Min største succes og første store milepæl er, at jeg har modtaget et Mikrolegat fra Fonden for Entreprenørskab. Det er en ubeskrivelig følelse, når nogle kloge hoveder tror på ens idé, ligesom man selv gør, og gerne vil støtte det. Den største udfordring har været alt med produktionen. Det er en meget svær branche at finde rundt i, især når man vil gøre det bæredygtigt. Heldigvis lærer man af processen, og der sker fremskridt, men det tager længere tid end man forventer.

Hvordan bruger du dine akademiske kompetencer som iværksætter?

Jeg bruger dem hver dag på et eller andet område. Både i forhold til metoder, modeller og teoretiske værktøjer, men generelt også den måde jeg arbejder på. Hele fundamentet for virksomheden har jeg eksempelvis skabt ved at bruge design thinking og business model canvas, som er metoder, vi har arbejdet med på mine studier.

Hvordan kombinerer du startup og studie?

Idet jeg studerer entreprenørskab, har det været meget nemt at kombinere de to, og jeg er også i praktik i min virksomhed gennem Next Step-forløbet på UCN. Der er mange iværksættertilbud, man kan benytte sig af gennem studiet, til at hjælpe en på rette vej, så det vil jeg virkelig anbefale, da det kan være svært at finde balancen.

Hvor er din startup i dag, og hvor ser du din startup i fremtiden?

På nuværende tidspunkt er jeg ved at udvikle produkter og forsøger stadig at fastlægge, hvilken retning virksomheden skal gå i. Det er en konstant udvikling med test og justeringer, hvor man lærer og tilpasser henad vejen. I fremtiden ser jeg Reclaim Active som værende en frontløber, når det kommer til nytænkning, inklusion og mangfoldighed i activewear-industrien. Jeg ser, at vi sammen har skabt et community med formålet om at motivere kvinder til at reclaim (genvinde) deres styrke.

Hvad er dit bedste råd til andre studerende, der overvejer at blive iværksætter?

Spring ud i det. Det er et råd, man ofte hører, men med god grund. Man finder aldrig ud af om iværksætteri er noget for en, hvis man bare tænker over det. Tag chancen og tro på dig selv. Skab noget, du inderligt tror på og er passioneret omkring, ellers vil du hurtigt miste lysten til at fortsætte.