Q&A med Frederik og Tobias fra AR-Simply

Kort om AR-Simply og teamet bag

AR-Simply består af Frederik Nørgaard Jensen og Tobias Harpøth Adamsen. De har begge en bachelor i Medialogi, men forskellige kandidater. Frederik har en kandidat i Medialogi med speciale i computergrafik og Tobias er civilingeniør i Vision, Graphics & Interactive Systems.

AR-Simply startede i februar 2022 som et specialeprojekt, Frederik og Tobias lavede på tværs af fakulteter. Det udviklede sig derefter til en virksomhedssidé igennem programmer som AAU Startup Program og Scandinavian Growth Creators, begge på Aalborg Universitet. Efter de afsluttede deres kandidater i juni 2022, har de arbejdet fuld tid på at udvikle deres koncept gennem iværksætterforløbet Innovativ Vækst, hvor de får dagpenge imens de udvikler deres startup.

Hvad er jeres forretningsidé?

Vi laver en app til iOS og Android, der gør brug af augmented reality og digital tvilling-teknologi til samling og adskilning af komplekse, industrielle maskiner. Appen kan genkende maskiner i den virkelige verden og bygge en digital model af maskinen i den virtuelle verden, således at de digitale maskiner repræsenterer den virkelige maskine så tæt som muligt. Brugere bliver derefter guidet i appen til, hvordan de skal samle eller adskille maskinen skridt for skridt.

Appen hjælper virksomheder med at spare både tid og penge i samlings-, reparations- og vedligeholdelses-processer ved at assistere brugerne, således at de laver færre fejl og laver deres maskinrelaterede opgaver færdig hurtigere.

I første omgang er appen rettet til maskinproducenter i den maritime industri, og slutbrugeren er maskinmesteren på skibe og i havne. Det langsigtede mål er at lave en platform, der kan samle alt information om maskiner i den maritime sektor: brugermanualer, dokumentation, vedligeholdelses vejledninger, grøn information og mere. 

Hvordan kom I på jeres forretningsidé/Hvordan opstod idéen om at blive iværksættere?

Frederik har altid interesseret sig for iværksætteri og entreprenørskab. De fleste semesterprojekter har involveret samarbejde med eksterne virksomheder eller organisationer, og han har næsten altid kunnet se potentiale for projekterne til at bliver skaleret op eller udvidet til forretningsidéer. Specialeprojektet på kandidaten blev lavet i samarbejde med PDM Technology, og allerede fra første uge så vi begge et stort potentiale og valgte at prøve at udvikle et forretningskoncept for projektet. 

Hvad er det bedste/mest spændende ved at være iværksættere?

Udover passionen for projektet og udviklingen af produktet, er det kulturen og netværket omkring startups, og de mennesker man møder. For os har netværket været uundværlig, da mange vigtige kontakter til virksomheder og andre interessenter ikke vil have været mødt foruden. 

Der er også en kæmpe støtte at hente fra både Aalborg Universitets side, gennem hjælp fra forretningsudviklere og initiativer som AAU Startup Program.

Hvad har været jeres største succes eller udfordring indtil videre?

Den største succes, vi har oplevet, er de virksomhedskontakter vi har fået, især igennem vores advisory board- medlem Poul Knudsgaard (tidligere erhvervsdirektør i Aalborg Kommune). Uden Poul havde vi ikke haft de samme muligheder ift. at mødes med virksomheder.

Den største udfordring har været at udfylde de kompetencer, vi mangler. Vi er to, som er meget tekniske, hvilket også betyder, at der mange områder som vi ikke har særligt meget erfaring med. Det er områder som salg, marketing, forretningsudvikling og kommunikation. Det er noget, som vi håber vi kan få udfyldt i den nærmeste fremtid, eksempelvis efter Startup Dating.

Spring ud i det (…). Det giver virkelig meget og hjælper dig med både at udvikle dig, skabe netværk og få en dybere forståelse for hvad det vil sige at være entreprenør.’’

Hvordan bruger I jeres akademiske kompetencer som iværksættere?

Begge vores uddannelser er tekniske og kommer til udtryk i den måde, vi laver vores produkt på. Frederik er en smule mere brugerorienteret, mens Tobias er lidt mere produktorienteret. Vi har begge arbejdet meget med “design thinking”, og hvordan man identificerer, løser og evaluerer en konkret problemstilling, hvilket er kompetencer, vi anvender meget i vores startup.

Hvor er jeres startup i dag, og hvor ser I jeres startup i fremtiden?

På nuværende tidspunkt har vi udviklet en prototype af vores app, som viser hvordan konceptet fungerer og som kan bruges til at pitche til virksomheder. Vi har etableret et advisory board og igennem det fået kontakt til industrien. Vi har besøgt Man Energy Solution, DESMI og Soft & Teknik, som har hjulpet med at validere vores problem og løsning. Vi arbejder hårdt på at udvikle en økonomisk bæredygtig forretningsmodel, samtidig med vi planlægger videreudvikling af vores produkt, ift. de behov industrien har.

I fremtiden har vi en færdig løsning, som er på markedet og er begyndt at ekspandere til andre industrier. Vi vil fortsætte med at være innovative og udvikle nye tekniske løsninger, som kan løse samfundets problemer og gøre verden et bedre sted at leve.

Hvad er jeres bedste råd til andre studerende, der overvejer at blive iværksættere?

Spring ud i det og deltag i de kompetenceudviklende programmer, universitet (og andre) tilbyder; det giver virkelig meget og hjælper dig med både at udvikle dig, skabe netværk og få en dybere forståelse for hvad det vil sige at være entreprenør.